Понеділок, 29.04.2024, 00:46
Ви увійшли якГість | Група "Гости"Вітаю ВасГість| RSS

   Офіційний сайт Корсунь-Шевченківського ліцею 

Меню сайту
Форма входу




Головна » 2020 » Травень » 8 » 75 років з Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні
09:47
75 років з Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

 

8 та 9 травня – це пам’ятні дні для України і всього світу,в які ми з сумом і вдячністю вшановуємо полеглих у Другій світовій війні.

 

У 2005 році, до 60-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі,  Генеральною Асамблеєю ООН було проголошено 8 і 9 травня Днями пам'яті та примирення, що присвячені пам'яті жертв Другої світової війни.

Цього року відзначаємо 75 років

з Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

 

Традиційне гасло цих днів  - «Пам’ятаємо. Перемагаємо» та символ пам’яті про жертви війни - червоний мак.

 

Довгий час в Україні 9 травня святкували День Перемоги — державне свято з часів СРСР. Щорічно воно відзначалось з формулюванням "на згадку про переможне завершення «Великої Вітчизняної війни радянського народу проти німецько-фашистських загарбників». Але термін «Велика Вітчизняна війна» має ідеологічне значення та дискримінує багатьох ветеранів Другої світової війни. Більше інформації тут: https://old.uinp.gov.ua/news/yak-termin-velika-vitchiznyana-viina-diskriminue-veteraniv-drugoi-svitovoi 

1948 року, враховуючи наслідки війни, зокрема наявність на той момент величезної кількості інвалідів, свято було скасоване. Відновлення відбулось 1965 року. Від того часу супроводжувалося урочистостями: військовими парадами Радянської армії та демонстрацією на Красній площі в Москві.

Після розвалу СРСР (1991) День Перемоги продовжують відзначати на державному рівні в низці пострадянських країн і в Україні також. Але вже з  2016 року це свято в Україні офіційно не відзначається. Замість нього 9 травня було запроваджене державне свято День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Яку модель пам'ятання про події Другої світової обирає Українська держава та чому – в ролику Українського інституту національної пам’яті:

 

ДЛЯ ТИХ, ХТО ХОЧЕ ЗНАТИ БІЛЬШЕ:

Відеопроєкт «Друга світова війна – 75 років потому: дослідження та роздуми українських інтелектуалів», що складається з понад 30 монологів українських науковців, істориків, філософів, літераторів, митців, які діляться думками про події Другої світової війни та їхній вплив на сьогодення в Україні і світі:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLrM_HsgzkHhH4w0GlpdXdmR-yD9IftVLL

 


8 травня о 12:00 відбудеться публічна онлайн-лекція «Миті війни: історія Другої світової через фотосвідчення».

Для кращого розуміння історії Другої світової війни дослідники використовують різні джерела, одним із яких є фотографії. Вони можуть розказати багато подробиць та нюансів, про які не йдеться в офіційних документах. Об’єктив фотокамери дозволяє подивитися на події під іншим кутом зору.

Трансляція буде доступна на сторінці Українського інституту національної пам’яті у мережі Facebook – https://www.facebook.com/uinp.gov.ua/


Переглядів: 243 | Додав: Hornet | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Свято дня
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024