Четвер, 25.04.2024, 11:03
Ви увійшли якГість | Група "Гости"Вітаю ВасГість| RSS

   Офіційний сайт Корсунь-Шевченківського ліцею 

Меню сайту
Форма входу




Головна » 2017 » Листопад » 30 » Всесвітній день боротьби зі СНІДом
21:07
Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Всесві́тній день боротьби зі СНІДом вперше відзначався 1 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров'я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД.


Із того часу Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно. Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом — звернути увагу суспільства на цю проблему.

За даними ООН, поширення епідемії СНІДу у світі в цілому сповільнилися. За останні 5 років кількість виявлених випадків зараження ВІЛ/СНІД скоротилась на 20%. Натомість в Україні серед країн Східної Європи і Центральної Азії ступінь поширеності ВІЛ/СНІД найвищий, серед дорослого населення він становить 1,1%. Щодня в Україні  реєструється 48 випадків захворювання ВІЛ-інфекцією. Також в Україні зростає кількість ВІЛ-інфікованих жінок.Синдром набутого імунодефіциту вперше було зафіксовано в США у 1983 році. Протягом двох місяців хворий помер. Сьогодні за добу у світі чотириста тисяч чоловік заражується цією хворобою. Збудником є вірус, що носить назву ВІЛ (вірус імунодефіциту людини) і має три типи: ВІЛ 1 та ВІЛ 2, що є дуже поширеними у Західній Європі, та ВІЛ 3, на який страждають переважно американці та африканці.

 Сам по собі СНІД не є смертельною хворобою, але функціонування його вірусу у організмі впливає на імунну систему так, що навіть проста нежить може призвести до смерті людини. ВІЛ руйнує Т-лімфоцити, і це призводить до втрати організмом захисних реакцій, в наслідок цього активізується так звана умовно-патогенна флора організму і різко підвищується ймовірність смертельних запалювань, уражень нервової системи, розвитку онкологічних захворювань.

Пам’ятник «Червона стрічка»

 (монумент хворим на ВІЛ / СНІД), м. Київ

 

Пам’ятник «Червона стрічка» встановлено біля Києво-Печерської Лаври, а саме, поруч з невеликою церквою святого Сергія Радонезького. Це місце обрано не випадково, оскільки в кількох кроках розташований Інститут епідеміології, що працює над проблемою ВІЛ / СНІД — саме тут у 2-й половині 1980-х років вмирали від недуги перші інфіковані в нашій країні люди.

Монумент був створений як знак, що символізує рішучість подолати поширення вірусу, співчуття і підтримку хворим на ВІЛ / СНІД, а також з метою звернення уваги на існуючу проблему.

Відкриття відбулося 1 червня 2001 року. Створенню пам’ятника посприяли посол доброї волі ЮНЕЙДС Валід Арфуш і вітчизняний скульптор Олег Пінчук.

Пам’ятний знак являє виконану з бронзи в народних мотивах стрічку — символ боротьби зі СНІДом.

1 грудня, у Всесвітній день боротьби зі СНІДом, біля пам’ятника проводять пам’ятні заходи і запалюються свічки в пам’ять про померлих від цієї хвороби.


Переглядів: 481 | Додав: Hornet | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Свято дня
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024