П`ятниця, 26.04.2024, 18:27
Ви увійшли якГість | Група "Гости"Вітаю ВасГість| RSS

   Офіційний сайт Корсунь-Шевченківського ліцею 

Меню сайту
Форма входу




Головна » 2018 » Січень » 19 » Зимова казка у ліцеї
19:08
Зимова казка у ліцеї

Зимова казка у ліцеї

 

 

  Дякуємо Любові Василівні за її працю J

Прикмети про зиму

·       Зима морозяна, з великим снігом віщує гарний врожай хліба.

·       Зима малосніжна - літо посушливе. 

·       Взимку сухо й холодно - влітку сухо й жарко.

·        Багато снігу намете - багато хліба прибуде. 

·       Сніг на полях - зерно в засіках. 

·       Зима по коліна - бути врожаєві. 

·       Якщо взимку сніг лягає рівно - літо передбачається сухе;

якщо гребенями, то вологе. 

·       Зима снігова - літо дощове, взимку хуртовина і влітку негода. 

·       Зима багата на сніги й ожеледицю - на гарний врожай. 

·        Якщо снігопад припиниться після полудня або ввечері без прояснення неба - назавтра знову чекай снігу. 

·       Чистий блакитний колір неба взимку - ознака стійкої ясної погоди. 

·       Синиці починають зранку пищати - вночі буде мороз, а ховаються під дах - на хуртовину. 

·       Кіт шкрябає підлогу - на вітер і завірюху, дере стіну - на негоду, лежить черевцем догори - на відлигу, згорнувся в клубочок і вткнувся писком в лапки - на мороз. 

·        Якщо ворони летять до села, то буде холодно, а коли з села, то тепло. 

·        Якщо ворони колотяться - крутяться в небі, то це на заметіль, а як сидять на гілячках і пришкулили голови, то це на мороз. 

 

·        19 січня відзначається свято Хрещення Господнього або Богоявлення. За погодою цього дня прогнозували погоду на літо. Якщо холодна, ясна погода — літо засушливим буде. Похмура і сніжна — на рясний урожай. У давнину говорили: "День теплий — хліб темний (густий)”, отже, варто було очікувати хорошого врожаю хлібів. Також на хороший врожай вказували сині хмари та сніг пластівцями.

·        20 січня. Якщо цього дня стояла ясна і холодна погода, то літо очікувалось засушливе, а похмура і сніжна — натякала на рясний урожай. До 20-го січня закінчувались Богоявленські морози, і хоча попереду ще була майже половина зими, люди вже жили в очікуванні тепла: "Тріщи, мороз, не тріщи — минули Водохрещі: дуй, хурделиця, не дуй — на Великдень пішло”.

·        23 січня вшановується пам’ять святителя Григорія, єпископа Ниського. У народі цього святого називали Літопокажчик, тому що природні явища цього дня вказували на погоду майбутнього літа. Якщо буде іній на деревах та стогах, то літо буде мокрим і холодним. Якщо вітер дме з півдня — на грозове літо. Якщо наші пращури цього дня спостерігали за інеєм, то вірили, що 15—16 червня буде дощ.

·        24 січня. У народі цей день називався "Феодосієве тепло”. Зазвичай цього дня насправді була тепла погода, але люди побоювалися такого тепла і говорили: "Бійся весни у січні”, хоча тепла погода передвіщала ранню і теплу весну. Якщо на Феодосія була відлига, то готувались до затяжної весни.

·        25 січня вшановується пам’ять святої Тетяни. У народі цей день називали "Тетяна Водохресна”, "Бабин кут”. Якщо цього дня йшов сніг, то літо очікували дощове, якщо було морозно, ясно — літо обіцяло бути теплим, а рік — врожайним: "Якщо снігопад — влітку дощик частий”. А ось тепла заметіль на Тетяну і "гнилий вітер” (південний) були небажаними явищами, оскільки вказували на неврожай та засуху.

·        26 січня. Погоду цього дня визначали за місяцем: якщо навколо нього було туманне коло, очікували заметіль. Наші пращури прислуховувалися до лісу і спостерігали за тваринами, щоб дізнатись про майбутню погоду. Якщо ліс тріщить — мороз буде стояти довго, якщо ліс шумить, незабаром буде сніг та відлига. Якщо на Яреми киця мордочку ховає — бути морозу; собака лежить, звернувшись — на холод, витягнулася — на тепло.

·        У давнину помітили, якщо в ніч на 27 січня на небі багато зірок, то незабаром буде тепло і сніжно; якщо ж зірок небагато, то буде негода і хуртовина. Білі  хмари цього дня обіцяли мороз. Якщо зранку ворона розкаркалась, то слід чекати на заметіль. А якщо півні зрання закричали у морозний день, то холод скоро відступить.

·        Народний прогноз погоди: 28 січня вшановується пам’ять преподобного Павла Тивейського та Іоанна Кущника. У минулі часи була така приказка: "Петро-Павло дня добавив”, що вказувало на збільшення світлової частини дня. У давнину, щоб дізнатись погоду, спостерігали за небом. Якщо зірки сильно блищать, то бути морозу, а якщо вони тьмяні, то буде тепло. Якщо з півночі приходили хмари, то відлиги не чекали. Сніговий буран вдень на Павла передвіщав міцний мороз вночі.

Джерела: http://www.aratta-ukraine.com/sacred_ua.php?id=117,

сайт «Синоптик»

Переглядів: 622 | Додав: Hornet | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Свято дня
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024